Sommerfuglehuset – Københavns Universitet

Botanisk Have > Udstillinger > Sommerfuglehuset

Sommerfuglehuset

I Sommerfuglehuset har Statens Naturhistoriske Museum, som Botanisk Have hører under, skabt en eventyrlig kulisse, som publikum kan træde ind i og opleve sommerfuglenes liv og forvandling på allernærmeste hold.

- Sommerfugle er fantastiske. De er utroligt smukke og vækker begejstring overalt. Deres livscyklus har fascineret kunstnere, forfattere og videnskabsfolk siden antikken. De er skoleeksempler på millioner af års evolutionshistorie i samspil med planter og andre dyrearter, hvor udseende og adfærd er resultatet af konstant tilpasning til deres omgivelser. Men de er mere end det, siger museumsdirektør Peter C. Kjærgaard og fortsætter:- Som indikatorarter giver sommerfuglene os klar besked om, hvordan selv bittesmå ændringer i livsforhold som for eksempel ganske små temperatursvingninger og manglende adgang til føde påvirker bestandene. Sommerfugle er meget fintfølende og fortæller os derfor direkte, hvis der er noget galt med naturen. Og det er der. Mange steder i verden dykker sommerfuglebestande drastisk, og vi mister dyre- og plantearter hele tiden og i en hast, der kun kan sammenlignes med tidligere tiders store massedød i jordens historie, sidst for omkring 66 millioner år siden. Mennesket spiller selv en central rolle i den sammenhæng. Vi kan heldigvis stadig gøre noget ved det, og det skal vi.

 
Formidlings- og oplevelsesløft

Det nye sommerfuglehus og forvandlingen af Palmehuset og væksthusene med bl.a. bedre formidling og indretning er en del af et formidlings- og oplevelsesløft i Botanisk Have, der også omfatter Den nordiske ølhave, som åbnede 8. juni.
- På Statens Naturhistoriske Museum ønsker vi at skabe en tættere forbindelse mellem mennesker og natur. Botanisk Have er det perfekte sted at bruge den levende natur til at formidle viden, begejstring og forståelse. Med omkring 10.000 plantearter er Botanisk Have et biodiversitetshotspot, et åbent og levende laboratorium.

Det skal bruges, og vi inviterer nu folk med ind til et formidlings- og oplevelsesløft. Sommerfuglehuset er sammen med Den nordiske ølhave de første initiativer, vi har taget. Men det er kun begyndelsen, lover museumsdirektør Peter C. Kjærgaard.