Den nordiske ølhave

I år dyrker vi humle og andre planter, der anvendes til ølbrygning. Det foregår i Den nordiske ølhave, et nyt temporært kvarter i Botanisk Have.

Øl bygger på en lang, rig og vigtig tradition i de nordiske lande. Fra vikingernes øl til moderne nordiske opskrifter har brygmestre anvendt et stort udvalg af planter til at skabe karakteristiske og velsmagende drikkevarer, som er unikke for denne del af verden.

I Den nordiske ølhaven viser vi mange historiske såvel som moderne planter anvendt i nordisk ølbrygning. Her kan du udforske mangfoldigheden af planter – lægge mærke til deres former, farver og dufte – og blive klogere på, hvad øl er, og hvordan opskrifter og smag har ændret sig gennem tiden.

Samarbejde med Carlsberg Laboratorium

Den nye nordiske ølhave i Botanisk Have er blevet til i et tæt samarbejde mellem Carlsberg Laboratorium og botanikere fra Statens Naturhistoriske Museum, som Botanisk Have hører under.

- Vi ved en masse om byg, og har kortlagt bygplantens gener. Nu vil vi vide mere om humleplanten. Vores mål med at deltage i samarbejdet med Statens Naturhistoriske Museum er at samle viden og genindføre humledyrkning og humlearvl i Norden, siger Ilka Braumann, projektansvarlig for humle på Carlsberg Laboratorium. Hun tilføjer:

- Anvendelsen af unikke nordiske humlesorter og andre planter som smagsstoffer er med til at give forbrugerne en unik og autentisk øloplevelse.