Dansk Herbarium (karplanter fra Danmark) – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Botanisk Have > Samlinger > Samlinger i magasiner > Dansk Herbarium (karpl...

Dansk Herbarium (karplanter fra Danmark)

Kurator: Nina Rønsted

  
     
 

Herbariet omfatter ca. 230.000 indsamlinger af alle planter fundet i Danmark. Det rummer mindst 1500 forskellige arter og udgør den største samling af danske planter. Samlingerne går generelt tilbage til det 18. århundrede, men apoteker Heerfordts bogherbarium stammer fra ca. 1650 og er det ældst kendte danske herbarium i Danmark. Det endnu ældre Burser-herbarium fra Sorø blev taget som krigsbytte under krigene mod svenskerne i midten af 1600-tallet og er nu i Upsala. Også prins Christians (senere Christian d. VIII) herbarium opbevares her.

   

Type-eksemplarerne er registrerede i type-databasen med etiketoplysninger og et billede. En del af planterne som er afbildet i Flora Danica ((link!)) findes i herbariet. Desuden opbevares det meget omfattende index til den Topografisk-Botaniske Undersøgelse (TBU) af Danmark i herbariet med oplysninger om forekomster af de danske planter fra de ældste tider til 2000. Også Skov- og Naturstyrelsens register til det botaniske lokalitetsregister findes i tilknytning til museet.

   

En ny undersøgelse af de danske planters udbredelse finder sted i øjeblikket (Atlas Flora Danica) med sekretariat på museet.
Herbariet har et langvarigt samarbejde med Botanisk Forening.